Kniebrace


Wat is een kniebrace?

De kniebrace is een effectief hulpmiddel dat ingezet kan worden ter ondersteuning van het kniegewricht. Klachten in de knie kunnen vaak ontstaan door overbelasting en het overstrekken van het kniegewricht. Tijdens de gehele draagperiode van een kniebrace wordt de knie beperkt in het bewegen. Deze beperking wordt opgelegd zodat het gewricht van de knie kan herstellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van compressie die op de knie geboden wordt. Ook kan immobilisatie worden toegepast, zodat de functie van de knie tijdelijk sterk minder wordt. Ook stabilisatie is één van de mogelijkheden die een kniebrace kan bieden tijdens het dragen van de brace. De dagelijkse activiteiten kunnen uitgevoerd blijven worden met het dragen van een kniebrace. ADL-activiteiten zorgen niet voor overbelasting tijdens de draagperiode van een kniebrace. De kniebrace heeft als uiteindelijk doel om de pijnklachten te verminderen en het herstel te bevorderen.

Orthopedische kniebrace

De orthopedische kniebrace heeft als doel om uw knie zo goed mogelijk te herstellen. Toch heeft iedere brace zijn eigen unieke eigenschappen. Deze eigenschappen zijn ingericht op basis van de functie van uw knie. Kniebraces zijn in te delen in diverse methodes:

 • Functiebehoud
 • Functieherstel
 • Functieverbetering

Bij functiebehoud gaat het erom dat u uw dagelijkse activiteiten, maar ook uw sportactiviteiten, kunt blijven uitvoeren. Deze braces zijn in te zetten bij een lichte blessure of aandoening. Kniebraces met functiebehoud. Ook zijn er kniebraces die een oplossing bieden de behandeling en preventie van letsel aan de knie. In dit geval specifiek gericht op de bewegingsonderdelen. Om u zo goed mogelijk te laten bewegen en dat ook te blijven doen. Bij braces die gericht zijn op functieverbetering wordt ingezet bij chronische klachtbeelden. In dit geval wordt ondersteuning geboden aan de knie. Dit zorgt voor stabilisatie. Op deze manier wordt het verlies van de functie van de knie gecompenseerd.

Kniebrace op maat

Een kniebrace op maat is voor iedereen van groot belang. Daarom kunt u bij Brace Specialist terecht voor deskundig advies over de aanschaf van uw kniebrace. Onze specialisten geven u daarom graag raad over welke kniebrace het beste bij uw blessure past. Zij bespreken met u de mogelijkheden en komen uiteindelijk met een kniebrace, speciaal afgestemd op uw maat en blessure.

Kniebrace met scharnieren

Iedere brace is anders, iedere brace heeft een andere functie. Wel zijn alle braces gericht op een goed herstel. Bij kniebraces met scharnieren is dit niet anders. Deze braces zijn erop gericht om u functionaliteit te bieden. Vaak wordt gekozen voor een kniebrace met scharnieren als er bijvoorbeeld sprake is van het opnieuw oppakken van sporten, nadat u een operatie aan de knie heeft gehad. Deze braces zijn vaak gericht op sportief gebruik, hervatten van werkzaamheden of in het geval van dagelijkse activiteiten.

Kniebrace met baleinen

Een balein is een extra steun in een brace. Deze steun is zeer flexibel, met als doel om juist functionaliteit mogelijk te maken in plaats van immobilisatie. Als het kniegewricht gebogen wordt, dan buigt de balein mee. De balein zit vaak aan beide zijden van het gewricht en zorgt, in combinatie met het elastische materiaal van de brace, voor een extra stabiliteit. Het voordeel van een kniebrace met baleinen is dat u vrij kunt blijven bewegen. Het verschil tussen een kniebrace met balein of scharnieren, is dat een balein uit één stuk flexibel materiaal bestaat. Een scharnier bestaat vaak uit harder, niet tot nauwelijks te buigen materiaal.

Brace bij een meniscus blessure

Pijn aan de meniscus is een veelvoorkomende blessure bij sporters. De diverse klachten die kunnen optreden aan de meniscus kunnen zijn:

 • Pijn aan de zijkant van de knie
 • Een zwelling in de knie
 • De knie is niet meer functioneel: de knie slaat op slot
 • Gevoelens van instabiliteit aan de knie

Een kniebrace kan hierbij een gerichte oplossing bieden. De brace ontlast de meniscus. Dit houdt in dat als de meniscus beschadigd is, de de brace moeiteloos de taak overneemt van de meniscus. Op deze manier kan de meniscus vanzelf genezen. Een kniebrace zal in dit geval de belasting opvangen en de knie stabiliseren. Dit zorgt voor minder belast aan de knie, hierdoor kunt u uw dagelijkse activiteiten zonder problemen blijven uitvoeren. Braces die geschikt zijn tijdens de behandeling van de meniscus bieden compressie, stabiliteit en ondersteuning tijdens het bewegen.

Hulpmiddel bij een kruisbandblessure

Een kniebrace bij een kruisband kan ondersteuning en pijnverlichting bieden. Bij kruisbandblessure is er sprake van een scheur of oprekking van het kniegewricht. Als deze kruisband gescheurd is, dan vallen er functies van het been weg. Hierdoor kan men een gevoel van instabiliteit ervaren. Hierdoor zakt u er soms doorheen. Kniebraces worden veel gebruikt bij het revalidatieproces van een kruisbandblessure. De braces zijn licht, gemaakt van een flexibel materiaal en daardoor is het mogelijk om te blijven bewegen. De compressie van de brace zorgt voor een verbeterde bloedsomloop. Hierdoor zal de zwelling afnemen.

Vocht in de knie

Vocht in de knie is op diverse manieren te behandelen. Een behandelmethode van vocht in de knie is een kniebrace.

Let er wel op dat je het ijs niet rechtstreeks op de huid legt om de huid niet onnodig te beschadigen. Daarna zal je via rust de knie de tijd geven om “op adem te komen” en het herstelproces in te zetten. Via voorzichtige beweging kan geleidelijk weer naar een normale toestand toegewerkt worden. Hierbij kan mogelijk de hulp van een fysiotherapeut vereist zijn, bijvoorbeeld na een operatie. Om te vermijden dat je onnodige bijkomende blessures oploopt kan het nuttig zijn om een ondersteunende kniebrace of kniebandage te dragen.

Kniebrace bij artrose in de knie

Een kniebrace kan heel goed gebruikt worden bij artrose in de knie. Knie artrose (ook wel gonartrose) is een chronische gewrichtsaandoening. Hierbij is het kraakbeen in de knie aangedaan. Iemand die last heeft van knie artrose zal pijn ervaren, dit beperkt het dagelijks leven. Juist omdat de knie veelvuldig gedurende de dag gebruikt wordt, is het van belang om de knie goed te laten herstellen. Een brace kan bij kan bij knie artrose zorgen voor pijn verlichten en het gewricht ondersteunen. Als het kraakbeen is aangedaan kunnen de trillingen die tijdens het lopen veroorzaakt worden niet goed worden opgevangen. dit kan voor pijn zorgen. Kniebraces kunnen compressie bieden, pijn verlichten of juist ontlasten van de knie.

Versleten knie brace

Bij een versleten knie is ook wel sprake van artrose, ook wel gonartrose genoemd. Een versleten knie kunt u herkennen aan de volgende symptomen:

 • Vrijwel de gehele dag pijn in de knie
 • Minder goed kunnen bewegen door stijfheid in de knie
 • De benen nemen een andere vorm aan: X-been of O-been
 • Minder kracht in de spieren van het bovenbeen
 • Pijn en/of vermoeidheid na het lopen

Deze symptomen zijn te behandelen met een kniebrace. Deze brace zal zorgen voor ondersteuning van de knie en vermindering van de pijnklachten. Om op deze manier de versleten knie te kunnen ontlasten. Met een versleten brace voor de versleten knie kunt u in beweging blijven, doordat de brace van soepel meegaand materiaal is gefabriceerd.

Patella luxatie brace

Een patella-luxatie is het uit de kom gaan van de knieschijf. Dit komt voor doordat er vooraf een ongeluk is gebeurd of bij sportblessures. Daarnaast kan de patella-luxatie ook zonder directe aanleiding plaatsvinden. Om patella-luaxtie te behandelen kunt u een kniebrace dragen. Deze brace is niet alleen bedoeld om te dragen tijdens de herstelperiode maar kan ook gebruikt worden tijdens het uitvoeren van de oefeningen. De patella-luxatie brace dient de gehele dag gedragen te worden tijdens de herstelperiode.

Sportbrace knie

Een sportbrace is specifiek gericht om gebruikt te worden tijdens uw sportactiviteiten. Deze brace zorgt ervoor dat uw knie ondersteunt wordt tijdens het uitoefenen van uw bewegingen. De sportbrace voor de knie ondersteund en maakt buigen en strekken mogelijk. Het stabiliseren van de knie kan op verschillende manieren gedaan worden. Aan beide zijdes van de knie wordt door scharnieren het bewegen mogelijk gemaakt.

Kniebrace bij voetbal

Een knieblessure is één van de meest voorkomende blessures tijdens een voetbalwedstrijd of training. Dit kan komen door een verkeerde beweging met het been of een overtreding op de knie. Een kniebrace maakt het mogelijk om tijdens het voetbal op uw gewenste niveau te blijven voetballen terwijl de knie de gewenste ondersteuning krijgt. Per blessure kan de brace verschillen qua functies die het biedt. De kniebrace bij voetbal is altijd gemaakt van soepel materiaal, hierdoor kunt u vrijuit blijven bewegen, zonder pijnklachten tijdens de wedstrijd of training.

Een kniebrace dragen tijdens het hardlopen

Ook tijdens hardlopen is het mogelijk om gebruik te maken van een kniebrace. Een blessure tijdens het hardlopen is gemakkelijk op te lopen. Vaak komt dit door overbelasting van de knie of een beweging in de verkeerde richting, waardoor er problemen in de spieren of pezen ontstaan. Om toch uw beweging te blijven behouden kunt u er voor kiezen om een kniebrace te gebruiken tijdens het hardlopen. Deze ‘hardloop brace’ zorgt voor ondersteuning van de knie. Daardoor wordt de pijn verminderd en/of voorkomen. Op deze manier kunt u blijven hardlopen. Braces voor hardlopen zijn in te zetten bij onder andere een lopersknie en kniepeesklachten in de knieschijf.


Leave a Reply

Your email address will not be published.